HALLGATLAK

LEXIKONOM

FACEBOOK
EDDIGI ÉLETEM (szakmai önéletírás): általános iskolás koromban megyei matekversenyt nyertem, ugyanakkor a magyartanárnő megállapította: sajnos semmi tehetségem a humán tárgyakhoz.

Gimnáziumban a reál tárgyak már nemigen érdekeltek, szerettem viszont a szépirodalmat, színjátszottam és egy családias hangulatú magyar fakultáción bejelentettem: magyar szakra szeretnék menni. A tanárnő kérdésére ("Magyarra? Minek???"), ha számítok, sem tudtam volna értelmes választ adni, legfeljebb annyit: mert ez érdekel, ez jó nekem.

Az egyetemet is ennek szellemében végeztem: az adott tárgy iránti érdeklődésemet tükröző osztályzatok, az elvégzett magyar mellett egy félbehagyott skandinavisztika szak, egy ideig szakkollégiumi tagság és számtalan szabadon választott kurzus a szexuálpszichológiától az alkalmazott drámajátékokig.

Akkoriban kezdtem sétálni. Meg buszozni. Felszálltam egy járatra, a város túlsó végén le, sétáltam, fel egy másikra és így tovább, a szabadidőm nagy részében. Mert ez nekem akkor jól esett. Sokszor jöttek mások is; beszélgettünk. És megyünk azóta is.

Közben a legőszintébben nem foglalkoztatott, hogy "mi lesz belőlem". Pedig racionálisan végigmérve a helyzetemet lehetett volna aggódnivalóm: a munkaerőpiac ingerküszöbét el nem érő, magyar szakos diploma kapujában, szakmai gyakorlat, kapcsolati tőke vagy bármi más fogódzó nélkül álltam tanulóéveim végén.

Szerencsére nemcsak ezek számítanak. Jelentkeztem egy állásra, autóbuszos menetrendkészítőnek. Az addigi életberendezkedésemnek köszönhetően elég jól ismertem a vonalhálózatot és a várost, a felvételi feladat megoldásába mindent beleadtam, úgyhogy megkaptam a lehetőséget.

Ami akkor történt velem, azt kívánom mindenkinek, aki munkát vállal. Kedvemre való feladat, jó társaság, normális bérezés - igaz, akkoriban ingyért is bementem volna. Talán ezt az állapotot hívják flownak. Négy év alatt megéltem átszervezést, költözést, kinevezést, hibákat is vétettem, de alapvetően elég jó munkaerőnek számítottam.

Ha áttekintem a munkához való viszonyomat: az első két évben haza sem lehetett volna zavarni. Ez a felfokozottság idővel visszahúzódott. Ha feltettem magamnak a kérdést, hogy szívesen megyek-e be dolgozni, még jó darabig egyértelmű igen volt a válasz. Lelkesedésem lassú, de folyamatos csökkenését tapasztaltam. Ezt nem írom a külső körülmények számlájára - azok legfeljebb gyorsítják vagy lassítják a folyamatot. Ilyen volt például, amikor egy jól működő csoportot egymástól távol dolgozó, kis részekre szabdaltak. Ugyanígy, az ösztönző külső tényezők (vezetői kinevezés, jelentős fizetésemelés, új környezet) sem tudták érdemben befolyásolni a történéseimet.

Érdemes megfigyelni magunkat. Én azt vettem észre ekkoriban: munkába menet háttal ülök a buszon, pedig világ életemben előre néztem. Vagy az irodám ablakából kinézve egyre gyakrabban szakítom meg a munkát: milyen lenne futni egyet a napsütötte tetejű raktárépület körül? És általában: milyen lehet odakint? Vettem ki szabadságot, gondolkodtam, megbeszéltem másokkal; még közelebb is költöztem, hátha a túl sok utazás zavar igazán. Tüneti kezelés volt.

Aztán azt tettem, amit már korábban is többször: befejeztem valamit és belevágtam másba. Mindig olyanba, ami legbelsőbb természetemnek megfelel. Abból még nem lett baj.

Rájönni, hogy mit szeretnék - ahhoz idő kell. Persze, nem szabad eltökölni, de a születéshez idő kell. Olyan nincs, hogy tegnap még asztalos voltam, ma meg már kőműves. Mint egy párkapcsolatban: tegnap még Vilmát szerettem, ma meg már Irmát? Ugyan. Ha mélyen megélek valamit, akkor meg kell várni, hogy elcsendesedjenek a hullámai.

Meg kell várni, anélkül úgysem lehet továbblépni. Bennem is elindult egy automatizmus: az álláskereső portálokon a képzettségemnek, nyelvtudásomnak, szakmai tapasztalatomnak megfelelő munkát kezdtem nézegetni, amíg (elég hamar) meg nem szólalt a vészcsengő a fejemben: nem azért jöttem el az egyik állásból, hogy visszamenjek egy másik, alapjaiban hasonlóba. És hogy mit szeretnék, azt nem fogja kidobni a számítógép, azt nekem kell kitalálni.

Az emberi képzelet egy csodálatos kincs. Nekem mindig segített, ha - az aktuális körülményektől elvonatkoztatva - elképzeltem, hogy mit szeretnék. Így tudom a saját tudtomra adni. Talán ez a vizualizáció. Vagy imagináció. Valóságteremtő ereje van. Na nem úgy, hogy elképzelek egy gombóc fagyit és az hirtelen az arcomban landol. Úgy, hogy tudatosul bennem, hogy nagyon szeretnék egy gombóc fagyit és ez erőt ad felkutatni, hozzásegít eljutni a fagyihoz akkor is, ha épp egy sivatagban bandukolok.

Így született a hallgatlak.hu és az az életforma, amelyet jelenleg folytatok.EGYETEM: ha egy dolgot akarok kiemelni, hogy mit tanultam az egyetemen, az annyi, hogy ugyanabban a témában léteznek egymást ki nem záró igazságok. Hogy nekem is lehet igazam, ahogy egy másik nézőpontból neked is - és a harmadiknak is meg lehet a maga igazsága. Azt a helyet nevezem egyetemnek, ahol ezt meg lehet tanulni. Persze meg lehet tanulni ezt máshol is.EMBER: ember vagyok. Más megnevezést, rangot, címet, foglalkozást nem tudnék magamról mondani. És másról sem. Lehet valaki munkája szerint éppen ingatlanügynök, akadémikus, takarító vagy nyugalmazott katonatiszt; ezek nem sokat mondanak. Számomra lényegesebb, hogy ki milyen viszonyban van önmagával. Azt hiszem, én elég jól vagyok magammal.FLOW: tökéletes élmény, áramlat élmény. Csíkszentmihályi Mihály magyar származású pszichológus fogalma. Gyerekkorában megsejtett valamit, azóta is azt kutatja. Ajánlom Flow című könyvének a magyar kiadás elé írt előszavát (4-5. oldal).

Számomra a flow az, amikor a cselekedetem eredményénél fontosabb maga a folyamat, jól érzem magam benne. Ennek egyik következménye, hogy ha a munkám eredménye egy külső ok miatt feleslegessé válik ("Te Bandi! Megcsináltad már azt a táblázatot? Mer' az van, hogy… mégse kell."), azt is könnyebben dolgozom fel. Hiszen közben jó érzéssel tevékenykedtem, ezt senki nem veheti el.HILLÉL GONDOLATAI: Hillél rabbi három sorát Feldmár András idézi Most vagy soha című könyvében. A három gondolat:

  1. Ha én nem vagyok magamért, ha én nem képviselem a saját érdekeimet, akkor ki lehetne értem?
  2. Ha csak magamért vagyok, ha csak a saját érdekemet képviselem, mi vagyok?
  3. Ha nem most, akkor mikor?

Feldmár a sorrend fontosságáról ír. Hogy ezek kizárólag így tudnak egymásra épülni. Nekem az jut eszembe: az elsőig eljutni baromi nehéz. De ha az megvan, úgy tényleg, istenigazából, akkor a második már könnyebben következik. A harmadik meg adja magát.ÍGÉRET: segítő tevékenységben bármit ígérni előre - a kóklerség egy biztos jele. Aki gyorsan szeretne látványos változást az életében, lehetőleg minél kevesebb szellemi energia befektetésével - az kedvére válogathat a jóllét-ipar szolgáltatásaiból.


JÓ NEKEM: minden tevékenységnél, munkánál, tanulásnál, hobbinál, emberi kapcsolatnál érdemes időről időre feltenni magunknak azt a banális kérdést: jó ez nekem? Ha nem, akkor min változtassak? Indokolhatónak tartom, ha ideig-óráig a legkülönbözőbb okok miatt a kedvünk ellenére valót teszünk. De hosszú távon visszaüt, megkeserít, megbetegít, ha a vágyaim és a nap nagy részében végzett tevékenységem gyökeresen eltérnek egymástól. Hogy ez menyire jellemző valakire, úgy tudom felismerni, hogy milyen gyakran használja a "kell" szót.

Akinek helyén van az esze és a szíve, mindenkit csak bíztatni tudok: cselekedjétek azt, amit jónak láttok.

De mi lenne, ha mindenki azt csinálná, amit akar? - szokták kérdezni. Önzés, káosz? Dehogy. Az, hogy rájövök, hogy számomra mi a jó, csak az első lépcsőfok. Ha két lábbal, biztosan állok a lábamon, akkor tudok hitelesen és a túlzott önfeláldozást elkerülve mások felé fordulni. Erről szólnak Hillél rabbi sorai.KAPCSOLAT: köszönöm mindenkinek, aki ír, jön, támogat, kritizál, reagál. Fantasztikus az a sokszínűség, hogy kiben mit indítanak meg az itt olvasható szövegek. Egy technikai segítség: a honlapon tegező formát használok, az íráshoz ez adja magát. Ha levelet ír/írsz nekem, akkor Önre/Rád bízom a választást és annak megfelelően válaszolok.KELL: „El kéne menni a Jocóékhoz. Németet kell tanulnom. Fel kell díszíteni a fenyőfát.” Ezeket a mondatokat agyonnyomja a kell. Akarok is valamit, de inkább nem, úgyhogy kényszerítem magam, hogy úgy tegyek, ahogy eddig, ahogy az szokás stb.

Két lehetőség van.

  1. Elgondolkodom. Ízlelgetem. Ez a Jocó nagyon vidám figura, de sose hagy szóhoz jutni. Én meg hallgatom a baromságait órákon keresztül. A felesége meg olyan érdekes, mint egy kályhacső. Beismerem magamnak: ez a tevékenység így, ebben a formában, nem jó, nem fontos nekem. Változtatok: ezúttal hoppon maradnak Jocóék. Nem radírozom ki örökre az életemből; ha meg tudjuk beszélni, hogy jelenleg miért nincs kedvem vele múlatni az időmet, akkor még akár barátok is lehetünk egyszer.

  2. Elgondolkodom. Ízlelgetem. Nem kedvelem a németet. A nyelvtanulás unalmas. De elhatároztam, hogy egy német cégnél akarok dolgozni, mert ott van olyan munka, amit én mindenképpen akarok. Az nagyon fontos nekem. Úgyhogy most megerősítem magamban, hogy a német fontos. Ezután sem fogok rajongani érte, de nyavalyogni sem. Nem muszáj tanulni; én akarom. Úgyhogy belevágok, elfogadva azt, amit csinálok.


KIÉGETT SEGÍTŐK: hogy kivel a legnehezebb együtt lenni? Olyan emberekkel, akik segítő tevékenységet végeznek, vagy inkább végeztek - és abban megfáradtak. Gyakori, hogy kezdeti őszinte érdeklődésük egy összehasonlításba csap át: kettőnk munkáját kimondva-kimondatlanul összevetik, és finoman, de egyértelműen tudtomra adják: az ő hivatásuk igényli a legtöbb áldozatot. Különösen jellemző ez a gyakorlati(bb) jellegű segítést végzőkre.

Nehéz velük, mert ilyenkor egyedül vagyok azzal a gondolatommal, hogy mindannyian úgy "segítünk", ha a magunk és mások örömére hozzáadunk valamit a nagy közöshöz. Száz különböző ember száz pillanatban tízezerféleképpen tudja ezt megtenni: lehet ételt osztani és lehet porszívócsövet is tervezni, ha az igazi, belső elhatározással történik. Nem kell mindenkinek Teréz anyának lennie. Én mostanában padon ülök - mert a magam életében ezt tartom a legjobbnak.MEGHALLGAT: szerintem ez a legtöbb, amit egyik ember adhat a másiknak. Minden más abból következik, hogy tudok-e igazi érdeklődéssel fordulni a másik felé.MEGISMERÉS: az érdek nélküli érdeklődés lehetővé teszi, hogy olyannak lássam a dolgokat, amilyenek valójában. Ez akkor lehetséges, ha nem akarom megváltoztatni, hozzám hasonlóvá tenni, tulajdonolni őket - és úgy általában, nem kizárólag a saját szempontomból nézem.MENNYI: Ez minden segítő tevékenység kényes pontja. Ha a pszichológus egy háromszintes villaépületben fogadja a klienseit, biztos megszólják: "Na ez is jól megszedte magát mások bajából!" Sőt háromszintes villa nélkül is ezt mondják. Vagy ha a plébánost látják kiszállni egy vadiúj kocsiból, biztos összesúgnak a hívek: "Jól felvitte az Isten a dolgát!"

De miért ne akarhatna jól élni bárki, aki pszichológusnak megy? És pont a plébánosnak ne lenne szüksége egy jó szolgálati autóra, amikor 3-4 faluba jár misézni?

Nem tudom. Annyit tudok, hogy nekem nincs szükségem se villaépületre, se autóra. Tiszteletben tartom az anyagi világ értékeit és mindenkit, aki azokért dolgozik, hajt, gyarapodik; csak én nem helyezem ezeket előtérbe. A saját magam és a szeretteim alapvető szükségleteit vágyom biztosítani - ha ebben segítségemre vagy, azt megköszönöm.

A találkozásért cserébe nem határozok meg konkrét ellenszolgáltatást, pénzt. Rád bízom. Az, hogy találkozom Veled, nem függ attól, hogy mit kapok érte. Nem sorolom előbbre, aki (többet) fizet és nem utasítok el senkit pusztán azért, mert nem tud, nem szeretne ezért bármit is adni. Nehéz lehet ezt elhinni, mert ellentétes mindazzal, ami körülvesz bennünket. Nekem ez így van jól.MOSÓSZER-SZTORI: hazaértem a vásárlásból. A frissen beszerzett mosószeres flakont a régi mellé állítottam. Ugyanaz a márka, ugyanolyan forma, ugyanúgy a legnagyobbnak hirdetett kiszerelés. Valami nem stimmel. Apró különbséget véltem gyanítani. Megfordítottam őket. A régi 4,8 liter. Az új 4,6 liter.

Szomorú lettem.

Szomorú lettem, mert átbasztak. Nem megvezettek, nem átejtettek; kőkeményen átbasztak. Azért is lettem szomorú, mert ehhez nagyon sok jól képzett, intelligens, értelmes embernek kellett professzionális munkát végeznie.

Elképzeltem, amint a cég menedzsmentje talpig nyakkendőben összeül. A projektorvásznon ki-be úszkálnak az elmúlt negyedév eladási statisztikái és üzleti eredményei az összes elképzelhető bontásban. Feszült hónaljszag a levegőben. Aztán egy tüsihajú, alig harmincas csávó, aki tavaly még csak egy volt a regionális értékesítési vezetők közül, magához ragadja a szót és előáll egy ötlettel.

Rövid tanácskozást követően kinevezik projektvezetőnek: egy valamivel idősebb, dohányszürke fazon ismerteti a tüsihajú rendelkezésére álló időt, valamint az anyagi- és humánerőforrásokat.

Emberünk az esti, általa rögtönzött céges buli másnapján reggel tizenegykor beleáll a feladatba. Végre megmutathatja, mit is tud igazán. Nem fukarkodik az ígéretekkel és nem sajnálja sem a saját, sem mások idejét. Sikerül például rávennie az egyik designert, a fiatalon kopaszodó vasárnapi apukát, hogy a láthatását mindnyájuk közös érdekében későbbre ütemezze.

Fáradozásuk meghozza a gyümölcsét. A projekt sikerét megállapító csúcsgórés meeting estéjén újabb partit rittyentenek. Ezt még az sem tudja beárnyékolni, hogy néhány, a túlórák feszültségét feldolgozni képtelen kolléga verbálisan inzultálja a tüsihajút, aki mind az odasiető biztonsági szolgálat, mind a saját embereit vezetői rutinjával és egy ismeretlen nevű, akciós koktéllal megnyugtatja.

És valóban: következő hétfőn mindenki megkapja a várva várt mobilbankos pittyegést a célprémium érkezéséről. Sőt néhány nap szabadság lehetőségére is ígéretet kapnak a munkatársak, a munkáltatói jogkört gyakorló tüsihajú szándékai szerint akár még ebben a hónapban, ha adódik rá alkalom.

Történik mindez a cég központjában, valahol egy távoli országban - én meg itt ülök a mosószeremmel és szomorú vagyok.

Bertrand Russell, akit Hamvas Béla idéz, azt írja, hogy az emberiség a világtörténet alatt még soha ennyit, mint a legutóbbi száz év alatt, nem szenvedett, de ez csak azért történhetett, mert soha még az, akinek kezében szellemi erő volt, az emberiséget soha ennyire nem hagyta cserben, hozzá lehet tenni, ilyen elképzelhetetlenül olcsón.

Szerintem, ha mondjuk formatervezőként feladatba kapod, hogy tervezz egy, az eredetihez megtévesztésig hasonlító, de annál pont észrevehetetlenül kisebb flakont - gondold meg. Lehet, hogy éppen ilyen munkára vágysz, közben csodás flow-élményed lesz és az érte járó bónusznak is jó helye lesz a családi kasszában. Ki mondaná erre, hogy ne csináld? (Két halott filozófuson kívül.) De azért gondold meg tényleg, hogy a tehetségedet, tudásodat, idődet, energiádat milyen erő szolgálatába állítod.PSZICHOLÓUS, ORVOS, PAP: amióta ember az ember, mindig voltak, akik alkatuk szerint a szellemi, lelki életben bontakoztak ki. Ez a létforma a különböző időkben és helyeken az épp aktuális társadalmi berendezkedésnek megfelelően öltött testet. A mai nyugati civilizációban leginkább a pszi-szakmák művelői töltik be ezt a szerepet.PSZI-SZAKMÁK: nem voltam még pszichológusnál vagy pszichiáternél. Csak találkoztam számos emberrel, aki igen. Így minden információm közvetett.

Vannak, akik szükség esetén évtized-hosszan nyújtanak mindent kitisztító segítséget. És hallok figyelni és alapvető dolgokat megjegyezni képtelen terapeutáról vagy ötperces gyógyszerfelírásból álló kezelésről.

Szóval számomra az, hogy valaki megszerezte a fenti foglalkozások űzésére feljogosító, államilag elismert végzettséget, annyit jelent, hogy az illető megszerezte a fenti foglalkozások űzésére feljogosító, államilag elismert végzettséget. Ami tudomásom szerint még mindig nem tartalmaz alkalmassági szűrést.

Úgyhogy ha elszántad magad, hogy szakemberhez fordulsz, majd nem találod meg vele a közös hangot - akkor keress másikat. Bátran. Ha autószerelőt, fodrászt vagy magántanárt keresel, akkor is addig próbálkozol, amíg a megfelelőt meg nem találod, nem?SÉTÁLÁS, BUSZOZÁS: meditatív állapotok. Közben a dolgok végére járhatunk.TALÁLKOZÁS: hogy milyen velem találkozni? Általában jó. Számomra azért jó, mert nem játszunk szerepeket. Mindegyikünk lehet önmaga.

Sokat gondolkodtam azon, miért nem szeretek például étterembe járni. Valószínűleg azért, mert ott van egy ember, nevezzük pincérnek, akinek az a feladata, hogy én ki legyek szolgálva. Cserébe pénzt kap tőlem. Ezek szerepek. Ha másnap sétálnánk egymással szemben az utcán, észre sem vennénk egymást. De még ha észre is vennénk, mit mondanék neki? Hogy finom volt tegnap a túrós csusza?

Tehát lényegében egy bizonyos időtartamra, egy bizonyos helyen, egy bizonyos célból kibérelek egy embert. A szolgáltatás típusa szerint az ember lehet akár pincér, kurva vagy pszichológus. A kapcsolat addig áll fenn, amíg betartjuk a játékszabályokat. Ha az étteremben a húsleves után kérek egy hátmasszázst, akkor a pincér bambán néz rám. Ha csak eszembe jut, hogy ne fizessek a kurvának, akkor a stricije kioperálja a vesémet. Ha öt perccel tovább akarnék maradni a pszichológusnál, akkor ő udvarias határozottsággal fogja lezárni a terápiás ülést.

És ez így van rendjén. A fixen meghatározott szerepek és körülmények fogódzót adnak: én vagyok a kliens, aki velem szemben ül, a pszichológus. A falon lógnak az oklevelei, úgyhogy biztosan az. Az ülés 16:00-tól 16:50-ig tart a Petőfi utca 38. szám alatt. A mosdó nem túl tiszta, de mindig a rendelkezésemre áll. Cserébe 8000 Ft-ot fizetek. Minden egyértelműen tisztázott - ez sokaknak sokban segíthet.

Én viszont másképp működöm. Például kiiktatom az időkényszert. Nem osztom be minden percemet, nem használom ki az időt. Annyit töltünk együtt, amennyit jónak látunk. Ugyanúgy szabadon el tudjuk dönteni, hogy hol találkozunk, merre sétálunk, mit csinálunk közben. És ha két ember találkozni akar, akkor a körülmények sem tudják őket befolyásolni. Lehet szikrázó napsütés, viharos szél vagy UFO-invázió, megoldjuk úgy, hogy jó legyen.

És a legfőbb, hogy nem vagyunk szerepben. Én semmivel sem vagyok okosabb Nálad, különösen a Te életedet illetően. Örülök, ha konkrét üggyel, problémával jössz, legyen szó párkapcsolatról, munkáról, önértékelésről, bármiről, ami Te vagy. Örülök, ha elmesélsz valamit. Vagy ha úgy adódik, én mesélek. Vagy van úgy, hogy egyszerűen kíváncsi vagy. Az is jó. Ezekből lehet találkozás.TE: örülök, hogy itt vagy és ezt olvasod. Két dolgot biztosan tudok Rólad:

  1. Egész jó önismereted lehet, vagy legalább vágyad arra, hogy legyen.
  2. Ha már idáig eljutottál, akkor nem vagy a különleges grafikájú honlapok elvakult rajongója.TERÁPIA: olyan, hogy terápia, nem létezik. Legalábbis velem biztosan nincsen.

Olyan van, hogy te és én figyelünk egymásra, szeretettel, önmagunkat adva, szerepbe lépés nélkül. Amit mondok, amit kérdezek: célja nincsen. Nem "terelgetlek"; azt mondom, ami a szívemen; azt kérdezem, ami érdekel. Nemcsak egy óráig, hanem akár a 61. percben is folytatjuk. És függetlenül attól, hogy ma adsz-e ezért bármit, akár anyagi, akár szellemi szinten, holnap is ugyanúgy itt vagyok veled. Ez az alapállapot az, amelyben meg tudjuk élni a két ember közötti páros szabadságot és határtalanságot.

Aztán véget ér (mindketten tudjuk, hogy mikor), te elmész, én maradok vagy odébb állok, leterítem egy új helyen piros lepedőmet.

Ennyi a "terápia".TULAJDONLÁS (BIRTOKLÁS): a megismerés ellentéte a birtoklás. Az énemet kiterjesztem a világ egyes részeire: tárgyakra, helyekre, állatokra, emberekre, elvekre, fogalmakra, bármire. Ez a társadalmunk szervező elve.

Nálam ez alacsony szinten működik. Nem vágyom tulajdonolni autót, házat, zsebhörcsögöt. Nem bánok úgy a másik emberrel, mintha a tulajdonom lenne. Nem hiszem, hogy bármi olyan lényeges dolgot kitalálhatnék, ami eddig valamilyen formában, valaki más által nem létezett. Volt, amikor nagyobbra vágytam (mondjuk sok könyvre), lehet, hogy lesz is, de most nem vágyom sokkal többre, mint egy flakon fékezett habzású mosószerre.VÁGY: "Amire igazán vágysz, azt meg is kapod" - Dúl Antal írása a vágyakról ide kattintva olvasható.